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Roth In-Plan Conversions Q&A  
 

The following questions and answers are intended to provide a high-level overview of Roth 

in-plan conversions and some points to consider. We encourage you to speak with your legal 

counsel or adviser before deciding to allow these conversions 

Background 
The Small Business Jobs and Credit Act of 2010 was 
signed into law September 27, 2010. The law contains 
provisions that permit conversion of otherwise 
distributable 401(k), 403(b) and governmental 457(b) 
plan account balances to a Roth account in the plan in 
lieu of having to transfer pre-tax monies to a Roth IRA 
in order to complete a conversion. These conversions 
are considered Roth in-plan rollovers. 
 
The American Taxpayer Relief Act of 2012, which 
was passed on January 1, 2013, lifted the restrictions 
on converting 401(k), 403(b) and governmental 457(b) 
plan accounts to a Roth account. This allows 
employees who are not eligible for a distribution to 
convert their accounts to a Roth designated account in 
their plan at any time. These conversions are 
considered Roth in-plan transfers. 

 

 

Q: Must the plan allow Roth in-plan rollover 
and/or Roth in-plan transfer provisions? 
A: No. These are optional provisions. If you would 
like to add Roth in-plan conversion provisions to your 
plan, we recommend that you adopt amendments for 
Roth in-plan rollovers and Roth in-plan transfers. You 
may limit Roth in-plan conversions to only those 
eligible for a distribution (i.e., Roth in-plan rollovers); 
however, you may not limit Roth in-plan conversions 
to only those employees not eligible for a distribution 
(i.e., Roth in-plan transfers).   
 
Q: What requirements must a plan satisfy to 
allow Roth in-plan rollovers and/or Roth in-
plan transfers? 

 

A: To allow for a Roth in-plan rollover and/or Roth 

in-plan transfer: 

• The plan must allow employees to make 

designated Roth contributions. 

• The plan must be amended to include Roth in-

plan rollover and/or Roth in-plan transfer 

language. These are separate amendments.   
 
Q: Who is eligible to request a Roth in-plan 
rollover? 
A:  If your plan provides, an employee eligible to 
take a distribution or a surviving spouse can 
convert their account balance to a Roth designated 
account via an in-plan rollover. 
 
Q: Who is eligible to request a Roth in-plan 
transfer? 
A: If your plan provides, an employee who is not 
eligible for a distribution may convert their account 
balance to a Roth designated account via an in-plan 
transfer. 
 
Q: What money types can be converted to 
Roth? 
A: Generally, the following pre-tax monies can be 
converted: 

• Elective deferrals 
• Employer non-elective contributions that are 

100 percent vested 
• Employer matching contributions that are 100 

percent vested 
• Rollovers 
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Q: Are there any pre-tax monies that cannot 
be converted to Roth? 
A: Pre-tax monies that are not eligible for rollover 
cannot be converted. Examples include: 

• Non-vested employer contributions 
• Required minimum distributions (RMDs) 
• Hardship distributions 
• Any of a series of substantially equal periodic 

distributions paid at least once a year over: 
o The employee’s lifetime or life 

expectancy 
o The employee and their beneficiary’s 

lifetimes or life expectancies  
o A period of 10 or more years 

• Excess contributions, excess deferrals, excess 
annual additions or other corrective 
distributions, and any income on these amounts 

• A loan treated as a distribution because it didn’t 
satisfy all of the loan requirements under Code 
section 72(p) at  the time the loan was made or 
later, unless the employee’s accrued benefits are 
reduced (offset) to repay the loan 

• Dividends on employer securities 
• Cost of life insurance coverage 

 
Q: Why would an employee want to request a 
Roth in-plan conversion? 
A: Qualified Roth distributions, including earnings, 
are tax- free. An employee who expects to be in a 
higher tax bracket when they retire can pay taxes 
on the converted amount now at their current rate 
and not owe additional taxes on qualified Roth 
distributions made after they retire. 

 
Q: What should an employee consider before 
converting their eligible account balance? 
A: Employees should consider whether they: 

• Are prepared to pay the tax liability attributable 
to the converted amounts 

• Are willing to accept the risk of converted 
monies being out of the market (un-invested) for 
one day  

• Understand that only fully vested eligible funds 
are eligible for conversion 

• Understand that if they convert less than 100% 
of a source (if recordkeeping platform allows), 
funds will be withdrawn from investments on a 
prorata basis   

• Will be able to leave the converted monies in the 
plan until the qualified Roth distribution 
requirements are satisfied so they can avoid 
having to pay the taxes on a distribution of Roth 
earnings 

• Understand that in-plan conversion requests will 
not change current salary deferral arrangements 
or investment elections 

 
Further, employees must understand the following: 

• Normally there is a 10 percent penalty on 
distributions made before the employee turns 
age 59½. This penalty is waived for monies that 
are converted to Roth. However, there is a 
recapture tax of 10 percent on any distribution of 
funds converted via an in-plan conversion that 
are made before five years have elapsed post-
conversion  

• Each in-plan conversion requires separate 
tracking of the five-year period associated with 
the recapture tax mentioned above even if the 
employee has already made deferrals in the plan 
at the time of conversion 

• Roth conversion amounts may be included in the 
calculation to determine the maximum loan 
amount they may request from the plan, but may 
not be withdrawn as part of a loan distribution 

• Outstanding loan balances cannot be   converted 
to Roth 

• Unless an employee is eligible for a distribution 
and requests a second distribution for tax 
withholding that is enough to cover the related 
tax liability for the Roth in-plan conversion, 
they may owe estimated taxes on the conversion 
amount and may incur an underpayment penalty 

• Employees should be encouraged to speak with 
their financial advisor prior to requesting a Roth 
in-plan conversion 

 
Q: How does an employee request a Roth in-
plan conversion? 
A: A specific Roth In-Plan Conversion request form is 
available upon request from your plan services 
consultant.   
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Administrative and recordkeeping services 

provided by American United Life Insurance 

Company® (AUL) or McCready and Keene, Inc. 

or OneAmerica Retirement Services LLC, 

companies of OneAmerica which are not 

broker/dealers or investment advisors. 

Neither American United Life Insurance Company® 

(AUL), OneAmerica Securities, McCready and Keene, 

Inc., OneAmerica Retirement Services LLC nor their 

representatives provide tax, legal, fiduciary or 

investment advice. For answers to specific questions 

and before making any decisions, please consult a 

qualified financial professional, attorney or tax 

advisor. 

 

 
Learn more at 
www.oneamerica.com 
 


